lunes, 17 de diciembre de 2012

Jornada d'Areny al Telenotíces de TV3

Dilluns, 10 de desembre de 2012
Clica sobre la imatge per a veure el video
 

Reportaje fotográfico y repercusión en los medios de la Jornada Reivindicativa de ayer 8 de diciembre en Arén

De: Plataforma Anti-MAT

 Tal como os prometíamos ayer en nuestro anterior post, os ofrecemos en esta entrada un reportaje fotográfico que permite hacerse una idea más exacta y detallada de la Jornada reivindicativa, lúdica e informativa que vivimos ayer en Arén en protesta contra el proyecto de "recrecimiento" de la LAT Foradada del Toscar-Pobla de Segur y los proyectos con los que se pretende extraer gas mediante la técnica del fracking.
Por cierto que, como podéis ver en el blog Notícies de La Terreta, la jornada ha tenido un tratamiento excepcionalmente bueno en algunos medios de comunicación escritos de Aragón y Cataluña. Podéis verlo en http://sapeira.blogspot.com.es/2012/12/jornada-informativa-reivindicativa_9.html.
Desde aquí nuestra más sincera enhorabuena y nuestras felicitaciones a los compañeros y compañeras que, con gran esfuerzo, han sacado adelante este nuevo evento, que ha puesto una vez más de manifiesto el rechazo social a los proyectos a los que antes nos referíamos.








Tal com us prometíem ahir en el nostre anterior post, us oferim en aquesta entrada un reportatge fotogràfic que permet fer-se una idea més exacta i detallada de la Jornada reivindicativa, lúdica i informativa que vam viure ahir en Areny en protesta contra el projecte de "recreixement" de la LAT Foradada del Toscar-Pobla de Segur i els projectes amb els quals es pretén extreure gas mitjançant la tècnica del
fracking.
Per cert que, com podeu veure en el blog Notícies de la Terreta, la jornada ha tingut un tractament excepcionalment bo en alguns mitjans de comunicació escrits d'Aragó i Catalunya. Podeu veure-ho en http://sapeira.blogspot.com.es/2012/12/jornada-informativa-reivindicativa_9.html.
Des d'aquí nostra més sincera enhorabona i les nostres felicitacions als companys i companyes que, amb gran esforç, han tret avanci aquest nou esdeveniment, que ha posat una vegada més de manifest el rebuig social als projectes als quals abans ens referíem.

Premsa: Jornada contra La LAT Foradada-Pobla i el fracking, a Areny

Diumenge, 9 de desembre de 2012. 

 A:  Blog de Sapeira




Concentración contra la línea Foradada-Pont de Suert


Unas 150 personas participaron ayer en la jornada reivindicativa convocada en Arén en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la Línea de Alta Tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos con los que se pretende estudiar la posibilidad de extraer gas en zonas cercanas mediante la técnica de la fractura hidráulica o ‘fracking’.
publicat per HERALDO DE ARAGON, edicio de paper, diumenge dia 9 de desembre

150 personas muestran en  Areny de Noguera su rechazo a la LAT
ARENY • Unas 150 se reivindicaron ayer en la Jornada Reivindicativa convocada el municipio de Areny, en la Ribagorça, en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los últimos sondeos con los que se pretende estudiar la posibilidad de extraer gas en zonas cercanas mediante la técnica de la fractura hidráulica o fracking.
La jornada se inició puntualmente a las 11 en el Salón Parroquial de la localidad con charlas informativas acerca del fracking y sobre el peligro y las afecciones a la salud de las radiaciones electromagnéticas, impartida por el geobiólogo Joan Carles López.Posteriormente, los participantes en la jornada bajaron a la carretera nacional N-230 y la cortaron durante unos minutos al ritmo de la música pirenaica que ofrecieron los Diables del Pont de Suert y Ribatonics.
Publicat per LA MANYANA, edició de paper, diumenge dia 9 desembre


Unas 150 personas asisten a la jornada 

reivindicativa de Arén

Unas 150 personas, según la organización, participaron ayer en la jornada reivindicativa celebrada en Arén en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos con los que se pretende estudiar la posibilidad de extraer gas en zonas cercanas mediante la técnica de la fractura hidráulica o "fracking". La organización se mostró satisfecha "por la respuesta popular a esta nueva cita en Arén, que demuestra el rechazo social a los proyectos que amenazan nuestro territorio por puros intereses especulativos".

Unas 150 personas rechazan el recrecimiento de la Foradada del Toscar-La Pobla de Segur

 La jornada reivindicativa, convocada en Arén, en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la línea de alta tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos que pretenden estudiar la posibilidad de extraer gas, mediante la técnica del fracking, en zonas cercanas, congregó a unas 150 personas.La jornada arrancó con dos charlas informativas. Una acerca del fracking, impartida por el diputado de Chunta, Joaquin Palacín, y Jesús Sampériz, miembro de Ecologistas en Acción-Ribagorza, y otra acerca del peligro y las afecciones a la salud de las radiaciones electromagnéticas del geobilogo, Joan Carles López.
Posteriormente, los participantes, se trasladaban a la N-230 procediejndo a su corte al ritmo de la música ofrecida por los Diables de Pont de Suert y Ribatonics. La jornada, que discurría en un magnifico ambiente lúdico y reivindicativo, concluía con la lectura del II Manifiesto de Arén, al que se sumaba un manifiesto infantil.
Por último, los participantes degustaban una paella popular preparada por los organizadores de la jornada.
Publicat per radiohuesca.com

150 personas muestran en Arén su rechazo al "recrecimiento" de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y a los sondeos para extraer gas mediante "fracking"






Amb una participació d'unes 150 persones s'ha desenvolupat la Jornada Reivindicativa convocada avui en Areny en protesta contra el projecte d'augment de la capacitat de transport de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur i els sondejos amb els quals es pretén estudiar la possibilitat d'extreure gas en zones properes mitjançant la tècnica de la fractura hidràulica ofracking (vegeu:http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2012/11/permisos-para-investigacion-y-sondeos.html).

D'altra banda, els actes s'han anat succeint conforme al programa anunciat en el nostre anterior post. Així, la Jornada s'ha iniciat a les 11:00 hores en el Saló Parroquial de la localitat amb sendes i interessantíssimes xerrades informatives sobre elfracking (impartida pel diputat de Chunta Aragonesista Joaquín Palacín i el nostre portaveu a Aragó i membre d'Ecologistas en Acción-Ribargorça, Jesús Sampériz) i sobre el perill i les afeccions a la salut de les radiacions electromagnètiques (impartida pel geobiòleg Joan Carles López). 
Posteriorment, com pot veure's en les fotos que acompanyen aquest post, s'ha baixat a la carretera nacional N-230, procedint-se al seu cort al ritme de la música pirinenca que ens han ofert els Diables del Pont de Suert i Ribatonics (acordions diatònics de la Ribargorça).
La jornada, que ha discorregut en un magnífic ambient, lúdic i reivindicatiu al mateix temps, ha conclòs amb la lectura (en castellà i català) de l'II Manifest d'Areny (que podeu veure en:http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2012/12/manifiesto-de-la-jornada-reivindicativa.html), al que s'ha sumat un manifest infantil, també en català i castellà, després de la qual cosa s'ha procedit a donar bon compte de la magnífica paellada popular preparada pels organitzadors.

Francament, podem i hem d'estar satisfets per la resposta popular a aquesta nova cita en Areny, que demostra el rebuig social als projectes que amenacen el nostre territori per purs interessos especulatius (i que se sumeixi a la qual ja es va dur a terme fa ara gairebé tres anys:http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2010/01/gran-exito-de-la-mani-fiesta-accion-de.html). Per això no entendríem que les nostres administracions i l'empresa promotora del projecte de "recreixement" de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur, no prenguin ja en compte les més que raonables i justes al·legacions que se li han anat presentant en aquest temps (i a les quals se sumaran les que s'han començat a recollir en aquest dia), que, com assenyala el manifest llegit en la Jornada (i el contingut d'aquestes mateixes al·legacions), busquen especialment vetllar per la salut de les persones i el desenvolupament sostenible dels nostres territoris i els nostres pobles.
Esperem poder ampliar-vos aquesta crònica d'urgència amb les fotos que anem rebent d'aquesta nova i reeixida Jornada Reivindicativa, amb les quals elaborarem un reportatge en aquest mateix blog en dies propers.

Manifiesto de la Jornada Reivindicativa contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur

A:  Blog de la Plataforma Anti-MAT

Ya ha sido publicado en el blog La Terreta Eléctrica (véase: http://laterretaelectrica.blogspot.com.es/2012/12/2-manifiesto-aren-no-la-lat-foradada.html) el Manifiesto que será leído durante la Jornada Reivindicativa contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y el fracking, y que tendrá lugar, como sabéis (véase: http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2012/11/acuerdos-alcanzados-en-las-reuniones-de.html), este próximo sábado 8 de diciembre en Arén. Por ello, se ha decidido denominarlo II Manifiesto de Arén, pues, como recordaréis, el 17 de enero de 2010 nos concentramos ya por primera vez en esta misma localidad para protestar, igualmente, contra el mismo proyecto que Red Eléctrica de España vuelve a intentar sacar adelante ahora sin haber atendido a ninguna de las alegaciones que en su momento se le presentaron y pese a haberse logrado que el Ministerio de Medio Ambiente la obligase a realizar el Estudio de Impacto Ambiental que quería ahorrarse.


II MANIFIESTO DE ARÉN
¡¡¡NO AL AUMENTO DE LA CAPACIDAD DE TRANSPORTE DE LA LÍNEA DE FORADADA DEL TOSCAR - POBLA DE SEGUR!!!
¡¡¡NO A LAS AUTOPISTAS ELÉCTRICAS EN EL ALTO ARAGÓN Y EL PALLARS!!!
¡¡¡PUEBLOS VIVOS!!!
 
Plataforma Unitaria Contra la Autopista Eléctrica  
Algunos están empeñados en destruir todo lo que esta a su alcance por dos duros.

Cuando instalaron la línea de alta tensión a 220 kV. Forada del Toscar-Pobla de Segur, a finales de los años 60, aprovecharon el poder que les otorgaba “la mano dura” de la Dictadura y la desinformación a la que estaban sometidos los vecinos. Aquel trazado expoliaba, una vez más, la riqueza del Prepirineo y creaba una cicatriz de 55 km. sin que sus habitantes pudieran decir lo que pensaban.
Hoy, como ayer, RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA (REESA) nos amenaza con el Proyecto de Repotenciación de la Línea de Alta Tensión Foradada-Pobla. Su excusa es la de mejorar la calidad del servicio eléctrico a las personas, pero lo que persiguen realmente es incrementar su cuenta de resultados con el “mercadeo” internacional de la electricidad. 
El Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino nos dio la razón obligando a Red Eléctrica de España a presentar un Estudio de Impacto Ambiental (EIA) para su proyecto de Repotenciación de la Foradada-Pobla, y le instó a que atendiera a las demandas de la sociedad civil, organizada legalmente, para que separara las pilonas y los cables de los núcleos habitados. Una vez más Red Eléctrica se burla de los ciudadanos y presenta un EIA en el que no sólo no presenta alternativas para separar el trazado de los pueblos, sino que mantiene su objetivo inicial de trazado.
Red Eléctrica busca hoy la connivencia con los alcaldes de los diferentes territorios afectados para que le den el visto bueno a su proyecto. Saltándose todo principio ético y de Responsabilidad Social Corporativa, Red Eléctrica obvia a las organizaciones sociales y sienta a los alcaldes a su mesa sin contar con otros agentes sociales interesados, igual no tan dóciles. No nos dejemos engañar por los alcaldes y exijamos a estos a que estén a la altura de sus obligaciones, que no se conviertan en patéticos títeres de la empresa eléctrica y que defiendan con uñas y dientes los intereses de las personas que habitan en los pueblos. Los ciudadanos no olvidamos los gestos. 
En estos días un nuevo peligro amenaza nuestros territorios: el Fracking o Fractura Hidráulica. Esta técnica de extracción de gas del subsuelo, altamente contaminante de las aguas de los acuíferos y de los ríos, ha sido prohibida en multitud de países europeos, entre los que se encuentran nuestros vecinos franceses, y actualmente está siendo rechazada por un buen número de Comunidades Autónomas del Estado Español y por los ciudadanos, que ven hipotecar su futuro y el de sus hijos gracias a una equivocada política de aprovechamiento de los recursos naturales por parte de corporaciones empresariales sin escrúpulos.
Por todo ello,

PEDIMOS:
  1. Instamos al Gobierno de España y a las Administraciones Autonómicas y Locales a que salvaguarden la salud y el bienestar de sus ciudadanos y ciudadanas por encima de los intereses macroeconómicos de ciertas empresas que sólo benefician a los que más tienen.
  2. De esta manera el Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino deberá desechar un proyecto que no sólo supone un tremendo impacto medio ambiental (ya que afecta a territorios de de la Red Natura 2000, zonas ZEPA y LIC), sino que supone un GRAVE impacto en la salud en los habitantes de las zonas afectadas.
  3. El Estudio de Impacto Ambiental no recoge ninguna de las sugerencias propuestas por la sociedad civil para desplazar la línea existente de los núcleos habitados, que en algunas pueblos no supera los 8 metros de distancia. Exigimos a Red Eléctrica que busque y ejecute alternativas al trazado presentado en su Estudio de Impacto Ambiental, evitando los núcleos habitados.
  4. Solicitamos mayor transparencia y diálogo con las administraciones locales, comarcales, provinciales y autonómicas, con los afectados y con la Plataforma.
  5. Que los ayuntamientos paralicen la BARBARIE de la FRACTURA HIDRÁULICA en nuestros territorios, paralizando de inmediato todos aquellos permisos de investigación y extracción que se sitúen en nuestras tierras.
 ¿QUÉ PUEDES HACER TÚ?
  1. Tienes el poder de tu Voto en tus manos. A la hora de emitirlo, valora la actitud de CIERTOS PARTIDOS POLÍTICOS, que, en connivencia con los intereses ECONÓMICOS, no entienden de la salud ni del bienestar de la mayoría.
  2. Envía una carta al Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino (Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental, MMARM, Plaza San Juan de la Cruz S/N, 28071, Madrid), mostrando tu desacuerdo.
ZONAS AFECTADAS EN CATALUÑA (LLEIDA)
LA POBLA DE SEGUR, CONCA DE DALT Y TREMP.
ZONAS AFECTADAS EN ARAGÓN (HUESCA)
ARÉN, SOPEIRA, ISÁBENA Y FORADADA DEL TOSCAR

MÁS INFORMACIÓN:
http://autopistaelectricano.blogspot.com/
http://laterretaelectrica.blogspot.com/
Ja ha estat publicat en el blog La Terreta Eléctrica (vegeu: http://laterretaelectrica.blogspot.com.es/2012/12/2-manifiesto-aren-no-la-lat-foradada.html) el Manifest que serà llegit durant la Jornada Reivindicativa contra el projecte d'augment de la capacitat de transport de la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur i el fracking, i que tindrà lloc, com sabeu (vegeu: http://autopistaelectricano.blogspot.com.es/2012/11/acuerdos-alcanzados-en-las-reuniones-de.html), aquest proper dissabte 8 de desembre en Areny. Per això, s'ha decidit denominar-ho II Manifest d'Areny, doncs, com recordareu, el 17 de gener de 2010 ens vam concentrar ja per primera vegada en aquesta mateixa localitat per protestar, igualment, contra el mateix projecte que Red Eléctrica de España torna a intentar treure endavant ara sense haver atès a cap de les al·legacions que en el seu moment se li van presentar i malgrat haver-se assolit que el Ministeri de Medi ambient l'obligués a realitzar l'Estudi d'Impacte Ambiental que volia estalviar-se.

II MANIFEST D'ARENY 
NO A L'AUGMENT DE LA CAPACITAT DE TRANSPORT DE LA LÍNIA DE FORADADA DEL TOSCAR - POBLA DE SEGUR!!!
NO A LES AUTOPISTES ELÈCTRIQUES EN L'ALT ARAGÓ I EL PALLARS!!!
POBLES VIUS!!!
 Plataforma Unitària Contra l'Autopista Elèctrica
Alguns estan obstinats a destruir tot el que aquesta al seu abast per dos duros.
Quan van instal·lar la línia d'alta tensió a 220 kV. Foradada del Toscar-Pobla de Segur, a la fi dels anys 60, van aprofitar el poder que els atorgava “la mà dura” de la Dictadura i la desinformació a la qual estaven sotmesos els veïns. Aquell traçat espoliava, una vegada més, la riquesa del Prepirineu i creava una cicatriu de 55 km. sense que els seus habitants poguessin dir el que pensaven. 
Avui, com ahir, RED ELÉCTRICA DE ESPAÑA (REESA) ens amenaça amb el Projecte de Repotenciació de la Línia d'Alta Tensió Foradada-Pobla. La seva excusa és la de millorar la qualitat del servei elèctric a les persones, però el que persegueixen realment és incrementar el seu compte de resultats amb el “mercadeig” internacional de l'electricitat.
El Ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí ens va donar la raó obligant a Red Eléctrica de España a presentar un Estudi d'Impacte Ambiental (EIA) per al seu projecte de Repotenciació de la Foradada-Pobla, i li va instar al fet que atengués a les demandes de la societat civil, organitzada legalment, perquè separés les pilones i els cables dels nuclis habitats. Una vegada més Red Eléctrica es burla dels ciutadans i presenta un EIA en el qual no només no presenta alternatives per separar el traçat dels pobles, sinó que manté el seu objectiu inicial de traçat.
Red Eléctrica cerca avui la connivència amb els alcaldes dels diferents territoris afectats perquè li donin el vistiplau al seu projecte. Saltant-se tot principi ètic i de Responsabilitat Social Corporativa, Red Eléctrica obvia a les organitzacions socials i senti als alcaldes a la seva taula sense comptar amb altres agents socials interessats, igual no tan dòcils. No ens deixem enganyar pels alcaldes i exigim a aquests al fet que estiguin a l'altura de les seves obligacions, que no es converteixin en patètiques titelles de l'empresa elèctrica i que defensin amb ungles i dents els interessos de les persones que habiten als pobles. Els ciutadans no oblidem els gestos.
En aquests dies un nou perill amenaça els nostres territoris: el Fracking o Fractura Hidràulica. Aquesta tècnica d'extracció de gas del subsòl, altament contaminant de les aigües dels aqüífers i dels rius, ha estat prohibida en multitud de països europeus, entre els quals es troben els nostres veïns francesos, i actualment està sent rebutjada per un bon nombre de Comunitats Autònomes de l'Estat Español i pels ciutadans, que veuen hipotecar el seu futur i el dels seus fills gràcies a una equivocada política d'aprofitament dels recursos naturals per part de corporacions empresarials sense escrúpols.
Per tot això,
DEMANEM: 
  1. Instem al Govern d'Espanya i a les Administracions Autonòmiques i Locals al fet que salvaguardin la salut i el benestar dels seus ciutadans i ciutadanes per sobre dels interessos macroeconòmics de certes empreses que només beneficien als quals més tenen. 
  2. D'aquesta manera el Ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí haurà de rebutjar un projecte que no només suposa un tremend impacte mitjà ambiental (ja que afecta a territoris de de la Xarxa Natura 2000, zones ZEPA i LIC), sinó que suposa un GREU impacte en la salut en els habitants de les zones afectades.
  3. L'Estudi d'Impacte Ambiental no recull cap dels suggeriments proposats per la societat civil per desplaçar la línia existent dels nuclis habitats, que en algunes pobles no supera els 8 metres de distància. Exigim a Red Eléctrica que busqui i executi alternatives al traçat presentat en el seu Estudi d'Impacte Ambiental, evitant els nuclis habitats.
  4. Sol·licitem major transparència i diàleg amb les administracions locals, comarcals, provincials i autonòmiques, amb els afectats i amb la Plataforma.
  5. Que els ajuntaments paralitzin la BARBÀRIE de la FRACTURA HIDRÀULICA als nostres territoris, paralitzant immediatament tots aquells permisos d'investigació i extracció que se situïn a les nostres terres. 
QUÈ POTS FER TU?
  1. Tens el poder del teu Vot a les teves mans. A l'hora d'emetre-ho, valora l'actitud de CERTS PARTITS POLÍTICS, que, de connivència amb els interessos ECONÒMICS, no entenen de la salut ni del benestar de la majoria.
  2. Envia una carta al Ministeri de Medi ambient i Mitjà Rural i Marí (Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental, MMARM, Plaza San Juan de la Cruz S/N, 28071, Madrid), mostrant el teu desacord.  
ZONES AFECTADES A CATALUNYA (LLEIDA)
LA POBLA DE SEGUR, CONCA DE DALT I TREMP.
ZONES AFECTADES A ARAGÓ (OSCA)
ARENY, SOPEIRA, ISÀVENA I FORADADA DEL TOSCAR

lunes, 10 de diciembre de 2012

Radio Huesca.com: Unas 150 personas rechazan el recrecimiento de la Foradada del Toscar-La Pobla de Segur


De: Radio Huesca.com Fuente: Radio Graus 07/12/201
 La jornada reivindicativa, convocada en Arén, en protesta contra el proyecto de aumento de la capacidad de transporte de la línea de alta tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y los sondeos que pretenden estudiar la posibilidad de extraer gas, mediante la técnica del fracking, en zonas cercanas, congregó a unas 150 personas.

La jornada arrancó con dos charlas informativas. Una acerca del fracking, impartida por el diputado de Chunta, Joaquin Palacín, y Jesús Sampériz, miembro de Ecologistas en Acción-Ribagorza, y otra acerca del peligro y las afecciones a la salud de las radiaciones electromagnéticas del geobilogo, Joan Carles López.
Posteriormente, los participantes, se trasladaban a la N-230 procediejndo a su corte al ritmo de la música ofrecida por los Diables de Pont de Suert y Ribatonics. La jornada, que discurría en un magnifico ambiente lúdico y reivindicativo, concluía con la lectura del II Manifiesto de Arén, al que se sumaba un manifiesto infantil.
Por último, los participantes degustaban una paella popular preparada por los organizadores de la jornada.

Radio Huesca.Com: Jornada contra la LAT Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y el fracking

De: Radio Huesca.Com

Fuente: Radio Graus 07/12/2012
 
Este sábado, en Arén, se va a desarrollar, una jornada reivindicativa, en protesta por el proyecto de recrecimiento de la línea de alta tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur y también como muestra de rechazo a la técnica de la fractura hidraúlica o fracking, para la extracción de gas.
La jornada reivindicativa comenzará a las 11 de la mañana con charlas informativas en el local social de Arén acerca de “Fracking: qué es, situación actual en Aragón”, que ofrecerá el diputado de Chunta Aragonesista, Joaquín Palacín, y “Radiaciones y salud” a cargo del geobiologo Joan Carles López.
En el campamento de Arén, al lado de la N-230, se desarrollarán el resto de actos la lectura del II Manifiesto de Arén, música tradicional en directo con acordeonistas de la zona, comida popular y espectáculo con la Colla de Diables de Pont de Suert.
A lo largo del día se recogerán firmas contra el fracking y podrán suscribirse alegaciones contra la LAT. También habrá puestos con folletos informativos y material de venta para apoyar, económicamente, a los afectados.
Se contará con paneles informativos sobre la riqueza natural de la zona e información actualizada del fracking y se expondrán dibujos de los alumnos de las escuelas de la zona. Además, quien lo desee podrá colaborar en la creación de un mural colectivo.
La jornada no sólo servirá para mostrar el rechazo al aumento de la capacidad de transporte de la línea de alta tensión Foradada del Toscar-La Pobla de Segur sino también a la técnica del fracking para la extracción de hidrocarburos, con proyectos y concesiones que afectan a la Ribagorza.
En principio, no hay más acciones previstas aunque, en la reunión de coordinación de la Plataforma, del 14 de diciembre en Graus, se valorará el resultado de esta jornada y se decidirán nuevas acciones que se puedan llevar a cabo en el futuro.

lunes, 3 de diciembre de 2012

Segre: El Govern recolza les al·legacions a la línia de Foradada



Els alcaldes deTremp, Víctor Orrit, la Pobla de Segur, Lluís Bellera, i Conca de Dalt, Martí Cardona, es van entrevistar ahir amb el delegat de la Generalitat al Pirineu,AlbertAlins, i amb tècnics d’Indústria per demanarlos suport i assessorament en les al·legacions que preveuen presentar al projecte de recreixement de la línia elèctrica de Foradada delToscar i la Pobla. De la reunió va sorgir un compromís de la Generalitat de donar suport als ajuntaments en relació amb les al·legacions i per fer un seguiment de les obres més enllà del compliment de la normativa. Els alcaldes van demanar una valoració del projecte i les seues possibles afectacions en la salut de les persones, ja que en alguns casos passa prop de les poblaciones.També van sol·licitar una reunió amb els governs català i aragonès i amb tots els ajuntaments afectats. La delegació del Govern va assenyalar que donaran suport a les al·legacions dels alcaldes i estan disposats a fer un seguiment precís de l’obra. El projecte començaria a finals del 2013. Red Eléctrica ha garantit que no incrementarà la capacitat de la línia, de 220 kW, però el recreixement suposarà un augment de l’alçada de les torres per suportar més tensió dels cables i temperatures més altes.

Publicat pel Diari Segre

FRACKING HELL. THE TRUE COST OF AMERICA OF AMERICA'S GAS RUSH (L'INFERN DEL FRACKING)

A: Bloc de Sapeira


 Dirección: Miles Benson, Raisa Scriabine y Ecologist Film Unit
Producción: Raisa Scriabine
Productora: Hearth Focus
País: Reino Unido
Año: 2011
Sinopsis: El documental trata sobre un método de extracción de gas del subsuelo, conocido como "extracción por fractura hidráulica" ("fracking"). Este método fue desarrollado por primera vez en Estados Unidos, trayendo consigo una avalancha de denuncias tras ocasionar una serie de desastres ecológicos de gran magnitud, además de afectar gravemente a la salud de un gran número de personas.
El "fracking" continuó empleandose en diferentes países de Africa y América Latina, como es el caso de Argentina. Ahora la amenaza se extiende por Europa, donde varios paises la han aceptado y comienzan a presentar esta forma particular de explotación como política común de la Unión Europea..

El fracking amenaça Catalunya...i Aragó també

A: Bloc de Sapeira


Ecologistas en Acció de Catalunya ha presentat alegacions al permisos de prospecció d’hidrocarburs amb la tècnica del fracking solicitats per l’empresa Montero Energy Corporation en dues grans zones de Catalunya. El passat dissabte 24 de novembre es va crear la Plataforma ATUREM EL FRACKING a Catalunya, en oposició a les prospeccions i en favor de la transició energètica envers fons renovables.
El passat 27 de setembre de 2012, es va publicar al DOCG l’anunci del Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de CatalunyaVentana nueva amb la solicitud de l’empresa Montero Energy Corporation SL de dos permisos de prospecció d’hidrocarburs anomenats Darwin i Leonardo. Aquests permisos afecten a més de 70 municipis en vàries comarques, sobretot a la Segarra i a Osona (89.683 i 76.641 hectàrees respectivament).
Es tracta de la primera petició que s’ha fet a Catalunya per extraure gas amb la tècnica de fractura hidràulica (fracking), tècnica que consisteix en perforar i injectar a pressió grans volumns d’aigua, sorra i productes químics de gran toxicitat a grans profunditats del subsòl per fracturar la capes de pissarres i fer aflorar el gas que contenen aquestes roques a la superfície.
Ecologistes en Acció de Catalunya demana que es deneguin els permisos i que es traslladi a tot el territori català la prohibició de l’obtenció de gas i petroli d’esquist per fractura hidràulica. Tan mateix, sol.licita que s’atorgui la nul·litat al procés de sol·licitud per tractar-se d’un procés il.legitim per la nul·la informació del projecte i dels seus detalls tècnics entre les autoritats i els organismes comarcals i municipals, aixi com a la població en general, acte que vulnera el dret de la ciutadania a la informació i la participació en assumptes públics i en matèria de medi ambientEn el document d’al.legacions presentat per l’organització ecologista al Departament d’Ocupació, s’exposen els greus impactes ambientals i en la salud humana derivats de l’utilització d’aquesta tècnica que es va iniciar a Estats Units (implementànse a l’any 2011 a l’estat de Texas). Com proven els diversos estudis referenciats al document,els impactes són provocats per la contaminació d’aigües subterrànies i atmosfèrica, per l’alt consum d’aigua (cada pou requereix 19 milions de litres d’aigua al dia), per la contribució al canvi climàtic, així com l’alt risc d’accidents per explosions i fins i tot terratrèmols de fins a escala 4.0 a prop de les zones en explotació. El fracking ha estat ja prohibit a França, Alemanya, Holanda i Bulgària i a Espanya, el Govern de Cantàbria està tramitant la prohibició i ja s’han pronunciat en contra les corts aragonesas i la Diputació de Valladolid.
Diverses organitzacions dels territoris afectats s’estan mobilitzant fortament amb la presentació d’al.legacins i amb campanyes entre els ajuntaments afectats, els consells comarcals i els partits polítics municipals perquè també facin al·legacions. El Grup de Defensa del Ter, L’Espitllera i Grup per a la Defensa del Medi Natural de la Segarra vam convocar una trobada d’entitats i organitzacions el passat dissabte a Cervera i es va crear la Plataforma ATUREM EL FRACKING, amb l’objectiu de promoure la prohibició del Fracking a Catalunya i en favor de la transició energètica envers fons renovables .
publicat per ecologistes de Catalunya en acció


Imatge d'una bassa mentre es practica el fracking (fracturació hidràulica). Foto: Henry Fair.
publicat per naciodigital.cat


Mapa de posició de sondejos permisos i concessions (Font: Secretaria d'Estat d'Energia)
Mapa de posició de sondejos permisos i concessions (Font: Secretaria d'Estat d'Energia)

Es crea la Plataforma Aturem el Fracking

Com s'estructura la fracturació hidràulica en el terreny. Foto: Nicolle Rager Fuller.
En una concorreguda reunió a Cervera, el passat dissabte 24 de novembre es va constituir la Plataforma Aturem el Fracking (PAF). Convocades pel Grup de Defensa del Ter, el Fòrum l’Esptillera i el Grup de Defensa del Medi Natural es varen reunir mig centenar d’assistents, representants d’entitats socials i de defensa del medi natural, de partits polítics, de sindicats agraris com la Unió de Pagesos i d’Ajuntaments com el d’Agramunt, a banda de tècnics de l’administració i veïns de pobles afectats.